- Views 4266
- Likes
Spuneam candva ca sistemul de educatie din Romania ar trebui sa se prabuseasca total, pentru a putea fi reconstruit pe o fundatie solida. Nu s-a prabusit inca si… agonizeaza trist… in continuare.
Mi-ar parea rau sa imi vad teoria aplicandu-se sistemului de justitie. Intrucat chiar daca teoria mi s-ar confirma, reconstructia ar fi lunga, trista si traumatizanta. Si drept vorbind… nesigura!
As prefera sa se prabuseasca aceasta clasa politica intr-o runda de anticipate care sa lichideze toate lichelele si trusturile media care le-au sustinut. Dar nu este realist. Pentru ca…
Lichelele politice au radacini in popor! Asadar, poporul trebuie sa se schimbe. Nu elitele, nu saracii, nu politicienii, nu natiunea… ci poporul! Poporul cu toate clasele care il compun si care se uita critic unele la celelalte. Pentru ca:
“Prostii” aia care voteaza ii surclaseaza, prin simplitatea gestului lor, pe “desteptii” care stau pe bara.
“Prostii” aia care cred, cred de foame si lipsa de educatie, nu din rea intentie.
“Prostii” aia care ii cred pe mincinosi, ii cred pentru ca “desteptii” au comportamentul unor parveniti ai conjuncturii care le-a dat un mai mare sau mai mic ascendent financiar si educational.
“Prostii” aia care ii voteaza pe nemernici, voteaza cu speranta, nu precum “desteptii”, intr-un spirit de compromis plin de scarba.
Daca te simti destept, gandeste-te doar ca nu vei face lucruri destepte daca vei da mereu vina pe prosti.
La drept vorbind ce faci tu sa te numesti destept?
Exact! Oglindesti ceea ce fac si prostii, cu un filtru de ratiune egoista.
Iti pare ca gandesti pe termen lung, dar si “prostii” gandesc pe termenul pe care foamea il ingaduie sa existe in sistemul lor de valori. Si ambele gandiri sunt strambe, din moment ce conduc la rezultatul acesta gresit, nu?
Daca “desteptii” ar intelege ca nu sunt superiori, si-ar implica parintii si bunicii in initiativele lor (fie ca vorbim de proteste de strada sau alt gen de initiative)… Si ar milita pentru un sistem de educatie reformat. Si ar sanctiona derapajele televiziunilor. Si ar promova agende care au in vedere si interesele claselor celor mai putin norocosi.
Daca “desteptii” i-ar intelege pe ceilalti…
– Le-ar explica. Le-ar explica coborand printre ei si mai ales colaborand cu ei. Si poate ca in acest efort de a ii invata si ajuta pe cei mai putin norocosi, ar invata ei insisi mai mult decat isi imagineaza!
– Ar infiinta/finanta organizatii si platforme non-politice care sa viziteze oamenii la tara si in ghetouri pentru a le prezenta realitatea, fara sa aiba vreo agenda politica de vandut.
– Ar organiza evenimente (sportive, culturale, educationale etc) pentru cei saraci, aducandu-i mai aproape.
– Ar infiinta burse de studiu pentru copiii saraci.
– Ar face un efort sa se apropie, sa ii inteleaga si sa ii ajute pe ceilalti sa se ridice.
– Ar initia dezbateri publice pe teme reale (ex. construirea de autostrazi si identificarea cauzelor reale pentru care Romania nu isi poate asuma realizarea niciunui proiect major de infrastructura, eliminarea tuturor condamnatilor penali din functiile publice sau din functiile de putere etc) si ar determina aparitia unor initiative concrete in aceste directii…
Daca “desteptii” ar fi destepti!… dar nu sunt! Sunt mai degraba niste parveniti ai circumstantelor, care nu privesc prea mult in afara bulei lor, intocmai precum “prostii” pe care ii hulesc cu atatea invective plastice si plictisite pe Facebook.
Iar daca “prostii” ar intelege… cata putere exista in ei si cate eforturi se depun pentru a fi pastrati infometati, needucati si nemultumiti!
Nu exista prosti si destepti. Acesta este un mit. Cu totii suntem prosti, atat timp cat nu stim sa fim altruisti si concilianti. Atat timp cat lasam niste oportunisti sa aplice pe noi, rudimentar, vechiul principiu “Divide et impera!”
In urbele romane cei puternici si bogati erau considerati si se considerau ei insisi responsabili pentru binele comunitatii. Ei, cei care puteau contribui, interveneau cu propriile resurse, atunci cand foametea, de pilda, lovea comunitatea din care faceau parte.
Hai sa renuntam la snobism, si sa manifestam mai mult civism!
Sa construim lucruri impreuna intr-un spirit conciliant si entuziast.
Hai sa relationam si sa ne manifestam intentiile in maniere pozitive!
Aveam dreptate. Pentru a putea construi lucruri pe o fundatie solida, trebuie mai intai prabusite… barierele dintre noi si din noi!
Acestea sunt zidurile de durere pe care ne agatam falsi idoli… religiosi, politici, mediatici. Acestea sunt zidurile de durere care ne intretin iluzia neputintei si ne mentin tendinta continua a victimizarii si invinuirii celor de dincolo de zid! Mereu a celor de dincolo…
Mereu raul, sau binele… ne pare dincolo de noi!
Florin Opran
“De ce uitaţi că-n voi e şi număr şi putere?
Când vreţi, puteţi prea lesne pământul să-mpărţiţi.
Nu le mai faceţi ziduri unde să-nchid-avere,
Pe voi unde să-nchidă, când împinşi de durere
Veţi crede c-aveţi dreptul şi voi ca să trăiţi.”
Eminescu – Imparat si proletar
Este interesant ce proclami dumneata în aceste rânduri, dar cam improbabil să se petreacă. În fine, imaginația ne ajută să gândim o lume mai bună, dar realitatea ne arată mereu o barieră pe care nu suntem pregătiți să o dărâmăm.
Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!
Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!