Am transmis Primăriei Sectorului 6 o petiție cu privire la Proiectul Parcului adiacent Străzii Liniei

Redau, mai jos, textul integral pe care l-am transmis Primăriei. Voi reveni cu detalii privind răspunsul pe care îl primesc și, eventual, acceptarea solicitării mele privind o audiență cu dl Primar.

Buna ziua

Referitor: la intenția dvs de a amenaja un parc „destul de mare” adiacent străzii Liniei, între Cora Lujerului și Plaza România,

Aș dori să punctez câteva aspecte, pe care sper să le luați în considerare:Parcul nu este suficient de mare

Punctul 1: Parcul nu este suficient de mare

(A) Parcul propus de dumneavoastră nu este „destul” de mare. Chiar din comentariile dvs se poate deduce că parcul s-ar mai putea continua spre AFI. S-ar mai putea continua… ÎNCĂ.

Punctul 2: Demersuri anterioare

(A) În 2017 am făcut o propunere pentru înființarea parcului Lujerului – după cum l-am numit eu (între Cora Lujerului și Plaza, continuând spre Afi. Am trimis această propunere către Primăria Sectorului 6 (număr de înregistrare 28006/20.07.2017), însă am înaintat propunerea mea și către Guvernul României și Primăria Capitalei.

(B) Am fost ignorat sau am primit răspunsuri formale și dezinteresate din partea tuturor instituțiilor. De asemnea, Primarul de atunci al sectorului 6 mi-a ignorat solicitarea unei audiențe pe această temă.

Punctul 3: Dezvoltări imobiliare în zonă și ocazii ratate

(A) Nu întâmplător am fost ignorat de autorități. În ultimii patru ani, mare parte din suprafața propusă de mine a fost ocupată de ansambluri rezidențiale noi. Am publicat o poză comparativă 2017-2021 aici: https://www.florinopran.ro/wp-content/uploads/2021/07/2017-2021-1024×837.png .

(B) Dezastrul imobiliar este mult mai mare decât cel pe care l-am surprins eu în poză. În plus, plaga intereselor imobiliare a compromis și alte zone în care ar fi putut fi amenajate spații verzi (exemple ofer la punctele C si D).

(C) Astfel, pe strada Liniei, spre Centură, parcul ar fi putut/ar putea continua, oferind întregului cartieri Militari o magistrală verde spre Cotroceni). Nu știu cât de viabil ar mai fi un astfel de proiect, dar sper să adresați această problemă în mod public, transparent.

(D) De asemenea, sudul Lacului Morii (partea dinspre Militari) a fost compromisă tot prin construcții haotice. Blocurile vin până aproape de lac, lăsând doar loc pentru o stradă îngustă. Nu știu dacă se mai poate face ceva. „Visul urban” de a face înconjurul lacului Morii cu bicicleta/la pas a fost compromis. De asemenea, partea dinspre Cotroceni și dinspre Vest a Parcului arată deplorabil. În ceea ce privește partea dinspre Șoseaua Virtuții, sunt câteva construcții care blochează trecerea spre partea sudică a Lacului, demonstrând că autoritățile au abandonat total ideea unui circuit pietonal-verde în jurul Lacului – așa cum ar fi fost firesc.

(E) Am publicat o imagine în care am încercat să reprezint zonele relevante pe o imagine extrasă de Google Maps ( https://www.florinopran.ro/wp-content/uploads/2021/07/parc-primarie-7zone-1024×452.png ). Zona 1 din imagine este cea propusă de dvs (din înțelegerea mea), zona 4 este cea pierdută integral (lăsând loc dezvoltărilor imobiliare), iar zona 2 reprezintă un colț de teren viran vecin cu Cora care nu am înțeles dacă va face parte din parc.

Punctul 4: Proiectul Parcului adiacent străzii Liniei – precizări generale

(A) Apreciez inițiativa dumneavoastră și vreau să cred în sinceritatea intențiilor afișate în spațiul public. Însă cred că v-ați pripit lansând un proiect insuficient documentat și v-ați zgârcit lansând un proiect atât de limitat din punct de vedere a întinderii parcului.

(B) Oameni au încercat să deducă din pozele postate de dvs pe Facebook care ar fi așezarea exactă a parcului, iar unii dintre ei au venit cu poze mai lămuritoare decât cele postate de dvs. Au rămas, prin urmare, întrebări nelămurite iar impresia pe care o lasă această comunicare vagă este de neseriozitate și nesiguranță.

(C) Înțeleg argumentul dvs cu privire la un proiect de parc cu o întindere mai redusă, care să poată fi pus în practică mai curând, urmând ca pe viitor să fie integrate în parc și alte zone, spre Afi. Însă după dezastrul imobiliar din ultimii ani, am învățat că intențiile netransparente și vagi reprezintă teren fertil pentru interesele imobiliare. Spațiile pe care le lăsați pentru mai târziu ar putea fi lăsate pentru blocuri și drumuri care să completeze pe viitor aspectul trist și gri al cartierului.

(D) Prin urmare, este esențial să veniți cu un proiect complet al parcului Liniei (și să îl etapizați, în mod transparent, după cum considerați dvs că este fezabil). De altfel, acest aspect ar trebui să reprezinte o abordare standard pentru orice autoritate locală care se respectă. Ar trebui ca, intrând pe harta Primăriei, să poți consulta (într-un mod facil și prietenos) destinația oricărei parcele de teren. Și dacă unui cetățean nu i-ar conveni ceva, să poată lansa o dezbatere facil, indicând exact terenul și utilizarea pe care Primăria a rezervat-o pentru respectiva zonă.

Punctul 5: Parcul adiacent străzii Liniei – propuneri pe marginea actualului proiect

(A) În ultimii ani, în sectorul 6 a existat tendința de a se amenaja spații „verzi” cu mult prea mult beton, borduri, stâlpi și garduri. Sper să nu repetați această greșeală.

(B) Din pozele postate de dvs observ prea multe amenajări și terase care mănâncă din spațiul efectiv al unui parc și așa extrem de mic și de îngust, strecurat printre blocuri. Terase/Localuri există în zonă, dar un spațiu verde mai întins nu prea.

(C) Faceți un parc verde, cu iarbă pe care să poți sta, cu copaci umbroși și o alee generoasă, nu plin de terase și piațete. Un exemplu negativ îl puteți găsi în parcul nou înființat dinspre Timișoara (parcela de 10.000 mp mult promovată de fostul primar al Sectorului 6) și, încă și mai rău, în fâșia verde de lângă rondul care dă spre parcarea Cora Lujerului (în care, după reamenajarea din ultimii ani, nu mai ai spațiu verde pe care să te poți așeza).

(D) Încercați, pe cât posibil, să faceți aleea centrală ceva mai largă. Un exemplu negativ este reprezentat de Parcul Iuliu Maniu-Fabricii – însă nu stiu dacă se puteau face aleile mult mai largi, întrucât spațiul era extrem de limitat. Este, totuși, important să existe un spațiu mai mare de trecere, într-un parc din Militari care probabil că se va aglomera foarte mult.

În final, vă adresez rugămintea de a accepta propunerea mea de a avea o discuție pe această temă. Am observat pe site-ul primăriei sectorului 6 precizarea că, în perioada stării de alertă, la nivel național, se suspendă înscrierile în audiență. Discuțiile nu se pot suspenda pentru ani de zile sub pretextul unei pandemii. Audiențele au un rol important și sper să nu tăiați această punte de dialog între cetățeni și administrație.

Ps: Am publicat mai multe detalii pe această temă pe blogul meu personal: https://www.florinopran.ro/parcul-lujerului-pe-bucati/

Vă mulțumesc,

Florin Opran”